top of page
_ed6d46a0-9150-4ad4-b8d0-37ceef356ca9.jpeg

השלכות נפשיות של תסחיף ריאתי

(Pulmonary Embolism)

דמיינו לעצמכם שפתאום אתם מתחילים להרגיש קוצר נשימה. הגוף רעב לחמצן ואתם נחנקים. במאמץ רב אתם מכניסים אוויר פנימה אבל לא מרגישים שזה מספיק. לתחושה הזאת מתלווה גם כאב חד בבית החזה ודפיקות לב מהירות. כ10% מהמקרים לא יזכו לדעת מה תקף אותם אם לא יקבלו טיפול תוך שעה. 

תסחיף ריאתי, מצב רפואי מסכן חיים בו קריש דם נע בזרם הדם, חוסם את העורקים המובילים דם לריאות, וכתוצאה מכך מתרחשת ירידה ברמת החמצן בדם (למידע רפואי נוסף) ואספקתו לכל הגוף. לרוב יופיע החל מגיל 60, אך יכול להופיע גם בגילאים צעירים הרבה יותר. 

 

מחקר עדכני שנערך בקרב אנשים שחוו תסחיף ריאתי חשף תובנות חשובות על ההשפעות הגופניות והנפשיות לאחר האירוע. משתתפי המחקר דיווחו על ירידה משמעותית בכושר הגופני וקוצר נשימה מתמשך, גם חודשים לאחר האירוע. תסמינים אלו היו מפתיעים עבורם ולא הוסברו להם מראש על ידי הרופאים, מה שגרם להם לחשוש שהם לא יחלפו לעולם.

בנוסף, המשתתפים הדגישו את ההשפעות הנפשיות, שכללו דאגות וחרדה מפני אירוע חוזר וסיכון לדימומים עקב השימוש במדללי דם. למרות שמדללי הדם מונעים את חזרת התסחיף, רבים מהמשתתפים ראו בהם בתחילה דבר שלילי. עם זאת, מידע נוסף על פעולתם והדרכה על השימוש בהם סייעו לשפר את תפיסתם החיובית. מאפיינים נוספים של תהליך ההתאוששות כללו ביקורים תכופים יותר אצל הרופא ודאגה מוגברת מצד בני המשפחה.

בהתאם לתובנות הנ"ל, מחקרים נוספים מעידים על שכיחות גבוהה של דיכאון וחרדה בקרב מי שחווה תסחיף ריאתי, במיוחד אצל מי שממשיך לחוות תחושות גופניות שליליות כמו קוצר נשימה. 

 

מניסיוני כפסיכולוג המטפל באנשים שעברו תסחיף ריאתי, המחקר משקף רבות מהתכנים שהמטופלים מעלים. לצערי, הוא גם מדגיש את חוסר התיווך של תוצאות והשלכות של ניתוחים ופרוצדורות רפואיות דומות ואחרות. ניכר כי יש צורך בהכנה פסיכולוגית משמעותית יותר ליום שאחרי האירוע הרפואי. 

bottom of page